Want kan jij doen?
Jij als individu hebt meer impact dan je zelf denkt. Veel mensen onderschatten hun invloed. Dat is jammer, want je kunt zelf veel doen voor het klimaat.
Laat je stem horen
- Stem bij de gemeenteraadsverkiezingenop 16 maart op een groene partij via de Klimaatkieswijzer. Wanneer deze niet voor jou gemeente beschikbaar is, kun je ook kijken naar de landelijke gemiddelden.
- Ook relevant is de Good Governace Monitor. Die beoordeelt partijen op de compleetheid en samenhang van hun programma's. Het gaat er in feite om of de programma's aansluiten bij de complexiteit en samenhang van onze samenleving en daarmee het realiteitsgehalte.
- Je kunt je aansluiten bij een groene organisatie, zoals de Klimaatcoalitie, Extinction Rebellion, Fridays for Future, Milieudefensie of een andere groene groepering. Je uitspreken helpt, net als samen actie voeren, flyers uitdelen etcetera. Sluit je aan bij een club waarbij jij je thuis voelt en laat je horen!
- Je eigen invloed vergroten: je kunt bedrijven, je eigen werk, instanties en zelfs je eigen bank bevragen, klachten indienen, voorstellen doen. Hoe meer mensen hun stem laten horen, hoe meer druk de grote vervuilers voelen. Voortaan alleen plantaardige snacks bij de borrel, een meubelstuk pimpen in plaats van weggooien…jouw invloed reikt verder dan jouw huis.
- Je kunt praten met anderen over klimaatverandering en vertel anderen waarom dat jou bezig houdt. Spreek hierover met vrienden, familie, kennissen, collega’s etcetera. Het lijkt misschien weinig uit te maken, maar gesprekken hebben op individueel niveau aantoonbaar impact. Wanneer werd jij aan het denken gezet over klimaatverandering? Misschien was dat omdat iemand vertelde over hoe het onderwerp hem of haar bezig hield. Kijk op klimaatgesprekken.nl voor tips hoe je een goed klimaatgesprek voert dat niet meteen uitloopt op een ruzie.
Leef duurzamer
- Je kunt je eigen lifestyle aanpassen en zo je klimaat-impact verkleinen. Dat kan ook heel leuk zijn en positieve energie geven, doordat je telkens een stapje verder komt. Bijvoorbeeld: anders omgaan met energie en water, meer tweedehands spullen kopen, een avontuurlijke reis dichtbij maken in plaats van een strandvakantie met het vliegtuig. Kijk voor tips bijvoorbeeld op hetkanwel.nl, milieucentraal.nl, zaailingen.com, samensnellerduurzaam.nl.
- Je kunt meedoen aan de challenge '52 weken duurzaam'. Ga een jaar lang aan de slag met wekelijks een nieuwe, duurzame uitdaging. Word lid van de facebookgroen 52 weken duurzaam om je ervaringen met anderen te delen en te lezen hoe anderen hun weekuitdagingen ervaren. www.52wekenduurzaam.nl
- Je kunt jezelf informeren. Lees ons Klimaatplan om een inzicht te krijgen in wat er allemaal mogelijk is. Ook sites als urgenda.nl en mobilisation.nl geven goede informatie.
Steun ons
- Je kunt ons volgen op instagram, facebook, twitter, youtube of linkedin.
- Like en deel af en toe onze berichten. Zijn we blij mee!
- Veel mensen hebben het druk met gezin en werk. Middels een donatie kun je toch helpen, wij kunnen dan mensen en expertise inhuren namens u.
Laat zien dat jij op 16 maart kiest voor serieus klimaatbeleid en een duurzame toekomst:
Voeg via Twibbon.com de #Kiesklimaat layover toe aan je profielfoto van Facebook en/of Twitter.
De Twibbon layover plaatsen is heel makkelijk.
Voor Facebook:
- Ga naar http://twibbon.com/Support/kiesklimaat en log in via Facebook.
- Druk op 'Add to Facebook', dan krijg je een popup.
- Twibbon stuurt het plaatje vervolgens naar een Album bij je Foto's. Het album heet 'Twibbon Photos'.
Druk nu dus op je profielplaatje en 'Update profile picture' en zoek dan het plaatje in die map op. - Dan kun je de afbeelding nog schalen en schuiven. Hij is bedoeld om helemaal op zijn kleinst in te zetten, dus het schuifje helemaal naar links slepen, zodat het plaatje precies in het kader valt.
- Plaats deze instructie naast je foto.